3 סיבות מחקריות מדוע מתעשרים חדשים הם העתיד של עולם התרומות

מחקרים מהעת האחרונה בוחנים קווים לדמותו של הפילנתרופ הישראלי החדש. מדובר בדור צעיר של מתעשרים מהירים המגיעים מעולם ההיי-טק והיזמות, משלבים אג'נדה עסקית וחברתית, מחשיבים תרומה כהשקעה כספית, ומנצלים טכנולוגיה ומודלים חדשניים לקידום מטרותיהם.

מפץ היוניקורנים האדיר של ישראל וצמיחתו המואצת של ההייטק מולידים מדי שנה מספר רב של מתעשרים חדשים. אלו מצליחנים צעירים שעושים אקזיט מהיר או הנפקה מוצלחת, ובן לילה הופכים למיליונרים ואפילו מיליארדרים. בד בבד עם העלייה הדרמטית במספר המתעשרים הישראלים ניכרת גם עלייה בתרומותיהם למטרות חברתיות, כאשר עולה בהם שאלה לאילו אפיקים להפנות את הממון הרב שנפל בחלקם. מחקר מרתק שנערך לאחרונה על ידי המרכז לחקר הפילנתרופיה בישראל של האוניברסיטה העברית בירושלים, מונה את הסיבות העיקריות לכך שתורמים חדשים הם הדבר החם הבא בעולם התרומות. 

סיבה ראשונה - הם מחברים אג'נדה עסקית לחברתית

על פי נתוני המחקר, מקובל לייחס תורמים חדשים לבני ובנות דור ה-Y בעלי מאפיינים בולטים באישיותם: טיפוסים אינדיבידואלים, אסרטיביים, רציונליים, רב-גוניים המונעים על ידי מימוש עצמי. על פי רוב יגיעו מתחומי ההיי-טק, נדל"ן או שוק ההון, חלקם יזמים מצליחים, שותפים בקרנות הון-סיכון או כאלו שירשו הון משפחתי נכבד. הם שואבים השראה ממנהיגי העולם העסקי והטכנולוגי שמובילים שינויים חברתיים גלובליים תחת המוטו "תן בזמן שאתה חי" (GIVE WHILE YOU LIVE) - דמויות כמו אילון מאסק שתרם לצדקה מניות טסלה בסכום עתק של 5.7 מיליארד דולר, או מקנזי סקוט האישה השלישית העשירה בעולם שיצאה למסע תרומות בין לאומי. 

המשותף לתורמים חדשים שהם שואפים לחבר את האג'נדה החברתית לאג'נדה העסקית שלהם. חשוב להם להיות מעורבים באופן אישי בפרויקט לו הם תורמים, לקדם ולייעל אותו, ולדעת בכל שלב מה קרה עם כספם וכיצד הוא מנצל על ידי עמותות וגופים פילנתרופיים. 

כמו כן מגלים המחקרים שלצד אותם תורמים חדשים, גם פילנתרופים וותיקים שהנם יזמים או מכהנים בתפקידי ניהול בכירים, נוטים כיום לאמץ התנהגות “עסקית” ומכוונת-מטרה האופיינית לדור הצעיר יותר. 


סיבה שניה – הם רואים בתרומה השקעה כספית מדידה 

עד לפני כעשור פילנתרופיה "קלאסית" נתפסה כמשהו אידיאליסטי-אלטרואיסטי, שנשענה על חובה מוסרית להפוך את העולם למקום טוב יותר. אך העולם שלנו התקדם והשתנה ללא היכר, ואיתו גם המניעים לתרומה. מחקרים מוצאים שתורמים חדשים תופסים תרומה כהשקעה כלכלית בעלת תכנון ויעדים מוגדרים. הם מביאים עמם ערכים ופרקטיקות מהמגזר העסקי לעולם הפילנתרופיה, ולא יהססו להשתמש במונחים כמו תכנון משאבים, מהלך אסטרטגי, אפקטיביות, תוצרים, מינוף השקעה ועוד. חשוב להם להציב יעדים ואבני דרך הבוחנים את התקדמות הארגון הפילנטרופי ולמדוד את השפעת תרומתם על המטרות שברצונם לקדם.

כיום, ניהול תרומות חכם אף מאפשר לשלב מעורבות חברתית עם עולם ההשקעות וליישם טכניקות
הון-סיכון בתחום הפילנתרופי – כאשר קיימת אופציה לנהל את כספי התרומה בבית השקעות, לצבור תשואה עם השנים, להגדיל את כספי הקרן ובהתאמה להגדיל את ההשפעה והמעורבות במטרות ראויות. 

סיבה שלישית – הם רותמים טכנולוגיה חדשנית לפילנתרופיה 

המחקרים בוחנים את המנגנונים המשמשים תורמים חדשים, ומראים כי הם יעדיפו להשתמש בכלים ומודלים מתקדמים לניהול ותיעול תרומות. מודל חדשני שכזה הוא  DAF- Donor-Advised Fund או בעברית קרנות תורמים. קרנות אלו מאפשרות להם לתרום בצורה אסטרטגית תוך הפרדת מועד הפקדת כספי התרומה לזמן חלוקתם בפועל, תוך שהם נהנים מזיכוי מס על מלוא סכום ההעברה ונמצאים בשליטה על תרומתם החברתית בכל רגע נתון. 

כאמור, תורמים חדשים הם בדרך כלל אנשים עסוקים שחשוב להם להיות מעורבים מה קורה עם הכסף שלהם, לכן יעדיפו להשתמש בממשקים דיגיטליים חכמים המרכזים את כל הפעולות במקום אחד – החל בבחירת עמותות, צפיה במדדי שקיפות ונתוני התנהלות עמותות, מעקב אחרי תרומות, תמונת מצב של יתרת הקרן, מענקים ששולמו, קבלות, ביצועי תיק ההשקעות ועוד. 

כמובן שגם האינטרנט והמדיה החברתית משחקים כיום תפקיד חשוב בפילנתרופיה, כאשר רבים מן התורמים משתמשים ברשתות חברתיות כסוכני שינוי ומשווקים את האג'נדות בהם הם תומכים ומעורבים לתורמים חדשים.

כעת לאחר שקראתם והבנתם את המחקרים, אם גם אתם רואים עצמכם תורמים חדשים ומעוניינים להנות מסל היתרונות של קרן תרומות פרטית – השאירו פרטים ונציגי קרן JGive פלטינום ישובו אליכם בהקדם.

להורדת המסמך המלא

תודה! להורדת המסמך לחצו כאן

להורדת הקובץ
משהו לא עבד. שננסה למלא את הטופס שוב?

להורדת הסקר המלא

להורדת הסקר לחצו כאן

משהו לא עבד. שננסה למלא את הטופס שוב?

להורדת המסמך המלא

תודה! להורדת המסמך לחצו כאן

להורדת הקובץ
משהו לא עבד. שננסה למלא את הטופס שוב?

להורדת הסקר המלא

להורדת הסקר לחצו כאן

משהו לא עבד. שננסה למלא את הטופס שוב?

Adm

מאמר מערכת

The JGive Team