לכבוד יום האישה: האם יש הבדל מגדרי במוטיבציה לתרום?

מחקר חדש בדק מהם ההבדלים המגדריים במוטיבציות לתרומה לקמפיין מימון המונים. והתוצאות? מפתיעות.

מה מניע אותנו לתרום? אצל חלקנו התשובה ברורה: התרומה שלנו מאפשרת לקדם את המטרות שחשובות לנו, מתוך רצון לתרום לזולת ולהשפיע. אך האם יש מוטיבציות נוספות שמניעות אותנו לתרומה?

מחקר ישראלי חדש שפורסם בג'ורנל מדעי להתנהגות כלכלית בדק האם יש הבדלים מגדריים במניע לתרומה בפלטפורמות מימון המונים. החוקרים ניסו להבין האם ההצעה של תגמול על התרומה משפיעה על גברים ונשים באותו האופן, כלומר, האם גברים ונשים זהים במוטיבציה שלהם לתרום?  

מימון המונים תופס תאוצה

הפופולריות של פלטפורמות מימון המונים  נמצאת בעלייה חדה בשנים האחרונות: יותר ויותר אנשים מוצאים את עצמם תורמים לקהילה אונליין במגוון של פרויקטי גיוס - מעמותות שמגייסות כספים לטובת אינספור מטרות ועד לאמנים ואנשי רוח שמגייסים לטובת הקמת אירועי תרבות. מבין כל אלה, יש תופעה אחת שכולנו נתקלים בה כל הזמן - זמרים או אמנים אחרים שמגייסים כספים לטובת אלבום חדש ומציעים לנו תגמול על התרומה שלנו בשווי הסכום שבחרנו לתת. כך למשל, תרומה ללהקה יכולה לזכות תורם או תורמת באלבום רשמי חתום על ידי הסולן, או בזוג כרטיסים למופע ההשקה של האלבום החדש. 

תרומה ותמורה - שילוב מנצח?

במהלך המחקר החוקרים ערכו מספר ניסויים על שתי קבוצות נבדקים שההבדל ביניהם היה האפשרות לקבל תגמול על התרומה שלהם לפרויקט כלשהו. בעוד שלקבוצה אחת הוצע תגמול עבור התרומה, לקבוצה השניה לא הוצע שום תגמול. החוקרים בדקו את התגובה של גברים ונשים למצב שבו מציעים להם לתרום ולקבל תגמול כלשהו לעומת מצב שבו מציעים להם לתרום, ללא תגמול חומרי. 

מתנות? לא תודה!

תוצאות המחקר מראות שתגמול חומרי עבור תרומה כספית בפלטפורמות למימון המונים פוגע במוטיבציה של נשים לתרום, מה שמצביע על כך שבכל מה שקשור להתנהגות אלטרואיסטית, נשים נוטות יותר לדחות שיקולים של אינטרס עצמי בהשוואה לגברים. בנוסף, כשלא מציעים תגמול, נשים מייחסות תחושת משמעות רבה יותר לתרומה שלהן, בעוד שהאפקט הזה נעדר ברובו או אפילו הפוך אצל גברים. לפי המחקר הזה, המשמעות היא שפרסים חומריים על תרומה חשובים יותר לגברים מאשר לנשים. 

משמעות זה שם המשחק

ממצאי המחקר מצביעים על כך שהצורך במשמעות הוא פקטור מרכזי בעולם התרומות: אנשים לא נותנים "רק בשביל לתת" ויש משמעות לעצם הנתינה-בין אם היא משמעות חומרית ובין אם לא. בכל הקשור במוטיבציות שמניעות גברים ונשים לתרום, אחת המסקנות המעשיות מתוצאות המחקר היא שנשים שואפות ליעדים שהם מעל לכל רווח כספי או חומרי. להבדיל מגברים, הן זקוקות פחות לתמריצים חומריים כדי לתרום למען יעדים אלטרואיסטיים. 

מי תורם יותר?

בנוסף לנתונים מהמחקר, הנה כמה נתונים על תמהיל התורמים והתורמות ב- JGive: בפלטפורמה שלנו גברים ונשים תורמים כמעט (!) באופן זהה: 52% מכלל התורמים באתר הן נשים בעוד ש 48% הם גברים. בנוסף לזה, 25% מהתורמות חוזרות לביקור נוסף באתר והאחוז הזה זהה גם בקרב הגברים. רוצים לדעת עוד על התורמים והתורמות בישראל? לחצו כאן.

אנחנו מזמינים אתכם ואתכן להשתמש בפלטפורמת מימון ההמונים שלנו ולתרום דרך האתר למגוון עמותות-, ביניהן ל 42 קמפיינים שמקדמים זכויות נשים (והיד עוד נטויה!). התרומה בפלטפורמה שלנו היא ללא תגמול חומרי, אבל עם התגמול הטוב ביותר שאנחנו מכירים: ההרגשה הטובה של להוסיף עוד טוב בעולם ולפעול למען מטרות חשובות. 

להורדת המסמך המלא

תודה! להורדת המסמך לחצו כאן

להורדת הקובץ
משהו לא עבד. שננסה למלא את הטופס שוב?

להורדת הסקר המלא

להורדת הסקר לחצו כאן

משהו לא עבד. שננסה למלא את הטופס שוב?

להורדת המסמך המלא

תודה! להורדת המסמך לחצו כאן

להורדת הקובץ
משהו לא עבד. שננסה למלא את הטופס שוב?

להורדת הסקר המלא

להורדת הסקר לחצו כאן

משהו לא עבד. שננסה למלא את הטופס שוב?

Adm

מאמר מערכת

The JGive Team