תורמים פרטיים - חשיבותם והשפעתם על המגזר השלישי

מהי ההגדרה לתורמים פרטיים? איך נמצא תורמים פרטיים? מה ההבדל בין תורמים פרטיים לקרנות הפילנתרופיות? כל זאת ועוד במאמר הבא

תורמים פרטיים - מי אתם?

כשחושבים על המושג תורמים פרטיים, התמונה שמצטיירת בראש היא של פילנתורפים – אנשים עשירים מאד שצברו את הונם בדרכים שונות וכעת מעוניינים לחלוק אותו עם הזולת. על פי ההגדרה היבשה מדובר אכן בתורמים פרטיים, אבל צריך להבין שאלו הם לא התורמים היחידים וכי ההגדרה מתייחסת בסופו של דבר לכל אדם פרטי שתרם מכיסו למען מטרה כזו או אחרת.

חשוב לדעת כי כל מי שתרם לארגון מסוים בשנת מס קלנדרית מעל ל-200 שקלים (נכון לשנת 2023), נחשב על פי ההגדרה לתורם פרטי וזכאי להחזר מס על פי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה. על אף שהתורמים הפרטיים הנדבנים מסייעים מדי שנה בסכומי כסף גדולים לעמותות וארגונים רבים, המספרים כלל לא מתקרבים לתרומות של התורמים הפרטיים המזדמנים כשסוכמים את סך התרומות יחד.

צריך לזכור שכשמדובר בנדבנים וגם בקרנות פילנתרופיות, הביקוש לתרומות וגיוס ממון גדול בהרבה מההיצע. כמו כן, המציאות מראה שאותם נדבנים וקרנות עובדים בשתי שיטות עיקריות:

א.     תרומה חד פעמית לעמותה או ארגון ובהמשך תרומות לארגונים אחרים.

ב.     תרומות לאורך זמן לאותן עמותות וארגונים.

בשורה התחתונה, תורמים פרטיים הם מזדמנים והם נדבך חשוב בגיוס התרומות השוטף של עמותות. בואו ננסה להבין איך אפשר למצוא את התורמים האלו ולגייס אותם לשורותינו.

איך מאתרים תורמים פרטיים?

זוהי כנראה השאלה הבוערת והאתגר הגדול ביותר של עמותות כיום. בימים עברו הדרך הטובה ביותר הייתה לעבור מדלת לדלת ולבקש תרומות בקהילות ברחבי הארץ, וחלק מהתרומות נאספות באמצעות הפרשה של תרומות ומעשרות בתחומים מסוימים בשוק, אבל בעידן הדיגיטלי יש אפשרויות טובות ויעילות יותר.

כיום הדרך הטובה ביותר לגיוס תרומות היא בלי ספק דרך הרשת. עמותות וארגונים פונים באופן ישיר לציבור הרחב דרך הרשתות החברתיות, מיילים ומסרונים. ועדיין, התחרות היא רצינית למדי ונראה כי קיים צורך שיווקי אדיר ודרך יעילה עבור עמותות לבידול מול המתחרים.

הפלטפורמה המתקדמת שאנו מספקים כאן ב -JGive מאפשרת לעמותות לקבל תרומות ישירות מהתורמים, תוך שמציעים גם לתורמים במקביל פלטפורמה נוחה לניהול התרומות שלהם. מצד אחד מדובר בממשק נוח וחכם עבור העמותות מאפשר ליצור קמפיינים איכותיים שמסבירים בצורה ברורה לקהל הרחב מה עומד מאחוריהם, לצד פרטים על אופי הפעילות שלהם וכל פרט אחר שהתורם חייב לדעת לפני ביצוע התרומה. מצד שני התורמים הפרטיים נהנים מממשק משתמש נוח הכולל ניהול חכם ומסודר של כלה תרומות, אפשרות להגשה של קבלות המס באופן ישיר לאחר כל תרומה (וכן הפקת דו״ח תרומות כולל בכל שלב) ובעיקר – הידיעה שמאה אחוז מהתרומה מגיעה ליעד שלה, ללא עמלות לאתר ולמערכת JGive (שהיא בעצמה עמותה ללא מטרות רווח).

הפלטפורמה הולכת וגדלה בצורה יציבה וכיום היא נתפסת על ידי הציבור הישראלי כאמינה ונוחה למדי לצורך מתן תרומות וניהול שלהן. העמותות והארגונים שבוחרים בשיטה הזו נהנים מקהל יעד ממוקד מטרה, חשיפה גדולה יותר לכל קמפיין וניהול נוח במיוחד של קמפיינים ותורמים.  

סימני אזהרה שכדאי שנכיר

אם בכל זאת החלטתם לגייס תורמים באופן עצמאי, חשוב לדעת איך לסנן פניות. הנה כמה סימני אזהרה של תורמים שיגזלו לנו מהזמן היקר ולא ישאירו תרומה בסופו של דבר:

-       חזרה על שאלות: זה בסדר גמור לשאול שאלות לגבי התרומה, אבל בסופו של דבר הדברים אמורים להיות פשוטים וברורים. מתעניינים שחוזרים על אותן שאלות כמה פעמים כנראה עדיין לא בשלים לנתינת תרומה. מומלץ לתת את המידע הנדרש ולתת לכל מתעניין לחשוב ולהבין אם מתאים לו להתקדם עם התרומה.

-       בקשה לתרומה בדרכים לא שגרתיות: במיוחד תורמים המעוניינים לתרום במטבע זר ולא בשקלים. לרוב מדובר בתרומה שהיא לצרכי מס בלבד ולעיתים זה עשוי להעיד על התנהלות פיננסית בעייתית של התורם.

תורמים פרטיים או קרנות תרומה?

חשוב מאד להבין את ההבדלים בין שני המקורות האלו. קרנות התרומה (או קרנות פילנתרופיות) אלו גופי שהוקמו על ידי אנשים פרטיים או על ידי ארגונים וחברות מסחריות, שכל מטרתן היא חלוקות תרומות לארגונים ועמותות ללא מטרות רווח. הרבה פעמים אותם התורמים הפרטיים הגדולים שדיברנו עליהם בוחרים להקים קרנות כאלו לצורך התרומות והנתינה. תורמים פרטיים הם כאלו שתורמים כספים שלא במסגרת קרן כלשהי. אלו יכולים להיות כאמור אותם הנדבנים שתורמים סכומים גדולים ומשמעותיים מדי פעם או לעומת זאת תורמים פרטיים שבוחרים לתרום סכומי כסף קטנים מפעם לפעם באופן מזדמן.

שאלות נפוצות

-       מי נחשב לתורם פרטי על פי מס הכנסה?

כל מי שביצע תרומה בסכום של מעל 200 שקלים (נכון ל-2023) לגוף כלשהו שתרומה כספית אליו נחשבת כהוצאה מוכרת לצרכי מס.

-       איך ניתן לגייס כיום תורמים פרטיים לטובת פעילות של עמותות?

כיום הדרך הנוחה והיעילה ביותר לגיוס תרומות היא דרך הרשת. לכולם יש היום גישה נוחה ומהירה לאינטרנט וכך ניתן לפנות לתורמים פרטיים בערוצים השונים. עמותת JGive מציעה ממשק נוח במיוחד לביצוע התרומות דרך האינטרנט.

-       האם עדיף להתמקד בגיוס דרך תורמים פרטיים או בדרכים אחרות?

כדאי לכוון לגיוס בכל הדרכים. עמותות ששואפות לגיוס יעיל חייבות לבחון כיוונים שונים בכל עת, כלומר לפנות הן לתורמים הפרטיים והן לקרנות פילנתרופיות ומכרזים ממשלתיים. אין ספק שגיוס דרך תורמים פרטיים הוא החשוב ביותר מפני שהמקורות הפוטנציאליים הם גדולים יותר.

-       מה היתרון של תרומה עבור התורמים הפרטיים?

מעבר לתחושת הסיפוק והרצון לעשות טוב בעולם, תרומות לעמותות וארגונים ללא מטרות רווח הן הוצאה מוכרות במס הכנסה ויאפשרו לקבל זיכוי כספי על הוצאות המס השנתיות, הן לעצמאיים והן לשכירים.

 לסיכום

תורמים פרטיים הם אפיק מימון חשוב לארגונים שונים ועמותות ללא מטרות רווח. לא מעט ארגונים ועמותות מתקשים בגיוס הכספים באופן הזה, וזה נובע לרוב מתוך קושי לאתר תורמים רלוונטיים. הפתרון של JGive מוכיח את עצמו פעם אחר פעם והוא מחבר את העמותות עם תורמים פוטנציאליים רבים שמגיעים מראש במטרה לתרום למטרות שונות. הממשק הנוח מאפשר ניהול יעיל של הקמפיינים מצד העמותה, ומקל על התורמים בניהול התרומות. אם גם אתם מעוניינים בגיוס מתורמים פרטיים, אנו ממליצים בחום לנסות אותו בעצמכם.  

להורדת המסמך המלא

תודה! להורדת המסמך לחצו כאן

להורדת הקובץ
משהו לא עבד. שננסה למלא את הטופס שוב?

להורדת הסקר המלא

להורדת הסקר לחצו כאן

משהו לא עבד. שננסה למלא את הטופס שוב?

להורדת המסמך המלא

תודה! להורדת המסמך לחצו כאן

להורדת הקובץ
משהו לא עבד. שננסה למלא את הטופס שוב?

להורדת הסקר המלא

להורדת הסקר לחצו כאן

משהו לא עבד. שננסה למלא את הטופס שוב?

Adm

מאמר מערכת

The JGive Team