מעגלי נתינה: להוסיף טוב בעולם, יחד.

שיחת סלון בין שלושה אחים הולידה יוזמה חברתית שמסייעת לשמור על קשר עם חברים ממסגרות שונות באמצעות תרומה, התנדבות ובילוי משותפים.

הגיע הזמן להודות באמת - לכולם קשה לשמר מעגלים חברתיים. אפילו לשלוח הודעת "מה קורה?" בוואטסאפ הפכה למשימה שפשוט קשה להכניס לשגרת החיים העמוסה. אבל נסו לדמיין מציאות שבה קל ופשוט לשמור על קשר עם מעגלים חברתיים, מכל השנים: מהשירות, המכינה, או אפילו מהתיכון. במציאות הנהדרת הזו, אחת לכמה חודשים פוגשים את אותו מעגל חברתי, מבלים עם האנשים שאוהבים ומתעדכנים במה שקורה בחיים שלהם. נשמע כמו חלום רחוק? אז זהו, שלא עוד! הרעיון הזה לגמרי אפשרי. כל מה שצריך לעשות זה לגייס את החבר'ה למעגל נתינה. תאמינו לנו - זה יותר פשוט ממה שנדמה לכם.

משמעות, שייכות, מחויבות

הרעיון הראשוני של מיזם 'אור איתן' צמח בשיחת סלון בה ישבו שלושה אחים ותהו איך לשמר את המעגלים החברתיים שלהם מהצבא. הם הבינו מאוד מהר שקשה לשמור על קשרים רק על בסיס חוויות העבר ותהו איך ליצור מסגרת שתאפשר להם לשמור על הקשרים החברתיים שלהם גם היום.  

"חשבנו שלאגד אנשים סביב מטרה משותפת זו דרך טובה לשמר קשרים, אבל כל הזמן ניסינו להבין איך אפשר להפוך את התהליך הזה לפשוט כדי שיהיה קל לקחת בו חלק".

באותו הסלון, נולד המיזם של מעגלי נתינה, שמטרתו להעניק פלטפורמה למפגש קבוצתי שמשלב גם תרומה לקהילה. מעגלי נתינה מאפשרים לכל קבוצה, באשר היא, לשמור על קשר באופן שמעצים את תחושת השייכות והמחויבות לקבוצה. באותו הזמן, הקשר הוא גם בעל משמעות כיוון שחברי הקבוצה מתנדבים כולם יחד, פעם בשנה, בעמותה לבחירתם וכך מחזקים את הקהילה שסביבם.  

דיברנו עם סרן א', אחד האחים ובוגר קורס טיס, כדי לשמוע עוד על השיחה הזו ועל הפרויקט שנוצר מתוכה. כל הציטוטים שתראו כאן ובהמשך לקוחים מתוך השיחה איתו.

איך זה עובד?

בכל מעגל נתינה יש שלושה שלבים: תרומה, התנדבות ובילוי. בעזרת שלושת השלבים, כל מעגל חברתי יכול לשמר קשרים עם פנים קדימה, מתוך ההבנה שכאשר קשרים אינם מבוססים רק על חוויות העבר משהו חזק הרבה יותר נוצר בתוך הקבוצה. כל קבוצה שרוצה להצטרף יכולה לעשות את זה בקלות דרך ארגון "אור איתן", וכל חבר קבוצה צריך לבצע פעולה אחת בלבד: לבחור סכום קבוע להוראת קבע לתרומה. 

שני צדדים של אותו מטבע

בתור מפקד בקורס טיס, פנה סרן א' לפקוד שלו, שהחליט לאמץ את היוזמה ולפתוח מעגל נתינה ראשון יחד עם הפקודים שלו. כך, בשנה הראשונה של הפרוייקט נאספו כ- 10,000 ש"ח ובשנה השניה כבר קרוב ל 50,000 ש"ח. נכון להיום שותפים לפרויקט כבר 18 קורסים, כ-220 צוותי אוויר, שאימצו את המיזם - ועושים זאת יחד עם בוגרי המחזור שלהם. הרעיון המרכזי הוא לייצר לכל קבוצה שמעוניינת בכך סביבה עם ערך כפול: מצד אחד, שומרים על קשר עם אנשים שאוהבים ומצד שני, מנצלים את הכוח של קבוצות לעשות טוב לסביבה ולקהילה בארץ. מסתבר ששני הרעיונות הללו הולכים מצוין יחד, ובקבוצות שלוקחות חלק בפרויקט מהסוג הזה הקשרים אפילו מתחזקים.

 "היום אני מבין שכדי שאני אוכל לעשות טוב למי שסביבי, אני חייב שיהיה גם לי טוב. זו הסיבה שהחיבור בין השניים עובד. כשאני יודע שטוב לי, שאני נמצא עם אנשים שחשוב לי לשמור על קשר איתם ויחד אנחנו פועלים למען מטרה משותפת, אני רוצה גם להשפיע על אחרים. זה קשור ותלוי האחד בשני". 

להיות חלק ממשהו גדול יותר

המודל של מעגלי נתינה עובד בפורמט של שלושה דורות, שאפשר לקרוא לו גם מודל " "סבא-אבא-נכד":  מעל הכל, נמצא פרויקט אור איתן שהוא הגוף המרכזי שמלווה את כל הקבוצות, אותו מנהלים שלושת האחים: החל ממציאת התנדבות ועד ארגון הפעילות החברתית, תוך ליווי צמוד של התהליך כולו. תחתיהם נמצאים מעגלי ה"אב" שמרכזים פרויקטים של קבוצות גדולות (למשל: כל בוגרי קורס טיס) ותחתם מעגלי ה"נכד", שמאגדות תתי-קבוצות קטנות יותר, כמו למשל קורס טייס ספציפי. לכל קבוצה יש רכז, שתפקידו להוביל את הקבוצה ולעזור להם לשמור על קשר. 

כוחה של קבוצה

הרעיון החדשני שעומד מאחורי מעגלי נתינה הוא השינוי שהוא עושה בנורמות חברתיות הנוגעות לתרומה. למרות שבישראל יש מנטליות חזקה של נתינה לזולת בשגרה, אנשים עדיין מתקשים להכניס את התרומה לחיי היומיום שלהם. במעגלי נתינה, הכוח של הקבוצה הוא מה שעוזר לעצב תפיסה חדשה בנוגע לתרומה.  

"כל מי שעוסק בעולמות של שינוי ויצירת הרגלים מבין שלעשות דברים כחלק מקבוצה זה הרבה יותר פשוט מלעשות את הדברים לבד. כשאתה בקבוצה שכל חבריה עושים משהו, קל לך יותר לעשות את זה גם. במקרה הזה, אם כולם תורמים, כנראה שיש בזה משהו. אז למה שלא אעשה את זה גם?"

במעגלי נתינה, כדי להכניס את התרומה לחיי היומיום כל מה שצריך לעשות הוא להקים הוראת קבע לתרומה, בסכום קבוע (הסכום הממוצע הוא 100 ש"ח) ומומלץ גם לטווח ארוך, או ללא הגבלת זמן: ככה אפשר לקבל החלטה רק פעם אחת לגבי ההשתתפות במעגל הנתינה, ולא צריך כל שנה לקבל החלטה מחדש.

מה שלא יהיה פשוט - פשוט לא יהיה

שיתוף הפעולה בין "אור איתן" לבין JGive הוביל לממשק קל ונוח, שהופך את כל התהליך של מעגל הנתינה לדבר פשוט: במישור התרומה וההתנדבות, הפלטפורמה של JGive מפשטת את הקשר עם העמותות ומאפשרת לתורמים לבחור מבין מגוון של עמותות בארץ בעלות אישור ניהול תקין וסעיף 46. במישור החברתי, 'אור איתן' מחזיקה ברשימת הצעות מגוונת של אירועי גיבוש לבחירת הקבוצה, ממגוון סדנאות ועד זולה של כל החבר'ה בים. בנוסף לכך, המתנדבים ב'אור איתן' מלווים את הפקת האירוע מאחורי הקלעים ועוזרים בארגונו. 

לסיכום:

מעגלי נתינה מתאימים לכל קבוצה חברתית - צוות בצבא, חברים מהבית, מחזור במכינה/ש"ש, המשפחה המורחבת וכל מעגל אחר. לרוב, המעגלים נעים לרוב בין 10-40 איש, אבל יכולים להכיל גם יותר. המטרה של מעגלי נתינה, לצד שמירה על קשר עם אנשים שאוהבים, היא להגביר את תודעת הנתינה בארץ. כאשר חברי קבוצה נפגשים סביב משהו משמעותי, זה נותן טריגר לכך ששימור הקשר יצליח ובאותו הזמן,  מאפשר לעשות טוב לעוד אנשים מסביב.

להורדת המסמך המלא

תודה! להורדת המסמך לחצו כאן

להורדת הקובץ
משהו לא עבד. שננסה למלא את הטופס שוב?

להורדת הסקר המלא

להורדת הסקר לחצו כאן

משהו לא עבד. שננסה למלא את הטופס שוב?

להורדת המסמך המלא

תודה! להורדת המסמך לחצו כאן

להורדת הקובץ
משהו לא עבד. שננסה למלא את הטופס שוב?

להורדת הסקר המלא

להורדת הסקר לחצו כאן

משהו לא עבד. שננסה למלא את הטופס שוב?

Adm

מאמר מערכת

The JGive Team